Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ

Δείτε φωτογραφίες από το Πανελλαδικό Σώμα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 1 Απρίλη το απόγευμα με επιτυχία οι εργασίες του Πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ. Η διαδικασία ήταν γόνιμη, πλούσια και εποικοδομητική, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα όπως το υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Δεκάδες αντιπρόσωποι πήραν το λόγο, δίνοντας τη δική τους αποφασιστική συμβολή στην επεξεργασία μιας σύγχρονης αντίληψης για το θέμα του υποκειμένου, της εργατικής τάξης, του πολιτικού μετώπου και του σύγχρονου κόμματος της κομμουνιστικής απελέυθέρωσης που έχει ανάγκη η εποχή και η ταξική πάλη.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Μάρτη στο μεγάλο αμφιθέατρο της  Γεωπονικής σχολής, όπου παραβρέθηκαν, εκτός από τους αντιπροσώπους των οργανώσεων του ΝΑΡ και της ν.ΚΑ, και πολλοί προσκεκλημένοι συναγωνιστές. Οι εργασίες άρχισαν με την προβολή βίντεο, ενώ αμέσως μετά παρουσιάστηκε από τον σ. Βασίλη Μηνακάκη η εισήγηση του γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ στο Σώμα. Στη συνέχεια χαιρέτησαν οι οργανώσεις: Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ΕΚΚΕ, Οικολόγοι  Εναλλακτικοί, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΟΚΔΕ, ΑΡΑΣ, Κ.Ο. Ανασύνταξη, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΑΡΑΝ και ΚΚΕ (μ-λ).
Η δεύτερη μέρα των εργασιών συνεχίστηκε με ομιλίες αντιπροσώπων του ΝΑΡ και της ν.ΚΑ. και έληξε με την ψηφοφορία επί του "κειμένου εργασίας" και την εισήγηση στο Σώμα, που υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από το Σώμα.
Την Κυριακή 1 Απρίλη, το Σώμα συζήτησε για την πολιτική και εκλογική παρέμβαση του ΝΑΡ την επόμενη περίοδο. Την εισήγηση της Π.Ε. του ΝΑΡ παρουσίασε ο σ. Γιάννης Ελαφρός, ενώ ακολούθησε μια πολύ πλούσια και μάχιμη συζήτηση, με εμπειρίες αλλά και ιδέες για την μαζική, δυνατή και πανελλαδική εξόρμηση, παρέμβαση και δουλειά μπροστά στις επικείμνες μάχες και τις εκλογές. Η απόφαση για την εκλογική παρέμβαση του ΝΑΡ, για τη συμβολή του στη μάχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία αργά το απόγευμα με τη λήξη των εργασιών του Πανελλαδικού Σώματος.

1 σχόλιο:

 1. H απόφαση για την εκλογική παρέμβαση θα ανέβει?

  Σε μια στιγμή που διαφαίνονται οι πιθανότητες εκλογικής -πολιτικής συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,μεταξύ άλλων και με κομμάτια που απομακρύνονται από την επίσημη αριστερά σε μια ανατρεπτική αντί-ΕΕ λογική,είναι νομίζω κατανοητό πως η συγκεκριμένη απόφαση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον.

  Ειδικά που ,η απόφαση της ΠΕ του ΝΑΡ στις 17/3,μάλλον περιορίζει λίγο το όλο θέμα σε μια εκλογική στήριξη-διεύρυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Μια τέτοια λογική είναι λίγο πίσω από την ανάγκη των καιρών,μιας και πατάει πάνω στον σημερινό συσχετισμό ανάμεσα σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για παράδειγμα την τάση Αλαβάνου στο ΜΑΑ,και όχι στο κατά την γνώμη μου σωστό κριτήριο,που είναι η σύγκριση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το αναγκαίο αριστερό μέτωπο που θα αναλάβει την καθοδήγηση ενός ολόκληρου εργατικού και μικροαστικού συνασπισμού στην αντιπαράθεση του με την πολιτική του κοινωνικού απαρτχάιντ από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κτλ.

  Μια τέτοια λογική δεν είναι ανταγωνιστική με τον στόχο μιας μετωπικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.Ίσα ίσα που η τελευταία μόνο αλλάζοντας τον κορμό της αριστεράς,και αποσπώντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα της από συστημικές και κοινοβουλευτικές λογικές αποκτάει πραγματική υπόσταση,και όχι αν περιορίζεται σε έναν ρόλο αριστερής αντιπολίτευσης.

  Σε αυτά τα πλαίσια είναι που και το ανοιχτό και επίκαιρο ερώτημα ενός σύγχρονου και μαζικού κομμουνιστικού φορέα αποκτά πραγματική υπόσταση.Άλλωστε χωρίς απαντήσεις και σε μεγάλα στρατηγικά ερωτήματα (σύγχρονος ιμπεριαλισμός, επαναστατικοποίηση κοινωνικών σχέσεων,περιεχόμενο δυαδικής εξουσίας) ακόμα και τα πρώτα βήματα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και θεμελίωσης ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης,αναπαραγωγής και εξουσίας θα είναι εντελώς έωλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή